2023. július 13., csütörtök

Fel a felhőövbe (156)

Rengeteg energia van a fejünk fölötti világban. Kiszámították, hogy egyetlen zivatarban annyi energia koncentrálódik, amennyi négy napig elegendő lenne az egész Egyesült Államok számára. Megfelelő körülmények között a viharfelhők akár 10-15 kilométer magasságba is emelkedhetnek, és több mint 150 km/h sebességű felfelé és lefelé irányuló légáramlások vannak bennük. 

Ezek gyakran egymás mellett futnak, nem csoda hát, hogy a pilóták nem akarnak keresztülrepülni rajtuk. A belső kavarodásban a felhőben lévő részecskék elektromos töltést kapnak. Nem teljesen tudjuk, hogy miért, de a könnyebb részecskék pozitívak lesznek, és a légáramlatok a felhő tetejére viszik őket, míg a nehezebbek negatív töltést kapnak, és a felhő alján gyűlnek össze.
A negatív részecskéket vonzza a pozitív Föld, és jobb, ha nem vagyunk útban, amikor kisülnek. A villámok 435 000 km/h-s sebességgel csapnak le, és a körülöttük lévő levegőt 28 000 °C-ra hevítik fel, ami többszöröse a Nap felszíni hőmérsékletének. A bolygót minden pillanatban 1800 zivatar támadja, naponta körülbelül 40 000. Földünkbe éjjel-nappal másodpercenként körülbelül száz villám csap be. Az égbolt igazán nem unalmas. 

Amit az odafönn végbemenő folyamatokról tudunk, azt nem régen tudjuk. A futóáramlások általában körülbelül 9000-10 000 méter magasan találhatók, majdnem 300 km/h sebességgel száguldanak, és egész kontinensek időjárását befolyásolják. Létezésükről mégsem tudtunk, amíg a második világháborúban a pilóták beléjük nem botlottak. A légköri jelenségek nagy részéről még ma is csak keveset tudunk. Egy felhőtlen légköri örvénynek nevezett hullámmozgás néha megdobálja a repülőgépeket. Évente körülbelül húsz ilyen naplózandó esemény történik. Ezeknek semmi köze a felhőszerkezethez vagy bármi máshoz, amit szabad szemmel vagy radarral érzékelni lehetne. Ezek egyszerűen nagy légörvények az egyébként nyugodt égen. A jelenség tipikus példája volt, amikor egy Szingapúrból Sydneybe tartó repülőgép jó időjárási viszonyok között repült Ausztrália középső része felett, majd hirtelen 90 métert zuhant, ami elég volt hozzá, hogy a biztonsági övet nem használó utasokat a jármű mennyezetéhez csapja. Tizenketten megsérültek, egyvalaki súlyosan. Senki nem tudja, mi okozza ezeket a zavaró légzsákokat.

Agyő, Világ! (200)